De PH-KWA (Koning Willem Alexander) bestaat niet. Want de overheid koos voor PH-GOV (government) als registratie voor het nieuwe regeringsvliegtuig. PH-KWA staat wèl op een oranje A380 modelvliegtuig, een cadeau van Airbus voor het koningspaar in 2013, toen WA en Máxima op bezoek waren bij de vliegtuigbouwer. De mini-KWA staat waarschijnlijk te verstoffen in de spelonken van de Cadeaukamer van Paleis Huis ten Bosch.
Maar er is nòg een KWA. Het blijkt dat in 2015 een cyber-scenario is geschreven, waarin het regeringsvliegtuig een prominente rol speelt. Het verhaal moest hypermodern zijn – als onderdeel van de Toekomstverkenning van het Cyberdomein in 2022 – en op dat moment hadden we de KBX nog. Die oude Fokker 70 die op de boekingsformulieren van Het Koninklijk Huis altijd “Fokker 70 Executive” werd genoemd.
Dus de creatieve geesten van de AIVD, HCSS, TNO, Clingendael en RIVM moesten iets anders verzinnen. Ze kwamen met de PH-KWA op de proppen. Met aan boord een vrouwelijke premier. Niet van D66. Van de fictieve Privacy Partij.
2022 – Het scenario “Block Power”
Terwijl het regeringsvliegtuig PH-KWA het Singaporese luchtruim binnenvliegt, kijkt premier Nieuwenburg naar het doorschijnende gebogen scherm voor haar. De briefing voor de aanstaande top tussen de drie machtsblokken – de B3 – staat vol met berichten over het oplaaiende conflict in Taiwan. Sinds een paar jaar balanceert het land op de rand van een oorlog met China. Een Chinese hackersorganisatie komt met bewijzen dat de aanval op de beurs van Beijing door Taiwanese hackers zou zijn uitgevoerd. En nog saillanter: die hackers zouden zijn getraind onder het Amerikaanse Digital Freedom Program (DFP). Nieuwenburg kende het geheimgehouden programma goed. Ook de Nederlandse overheid en een aantal Nederlandse bedrijven werkten jarenlang mee aan de steun van digitale verzetsbewegingen in autoritaire regimes. Tegelijkertijd berichten de Taiwanese kranten dat een Chinese hack een technische storing had veroorzaakt, waardoor tijdens een militaire oefening een raket op een eigen vissersboot insloeg.
Maar Nieuwenburg is vooral bezig met het bericht dat vlak voor haar vertrek op de heads-up display achter in de auto verscheen. Volgens haar collega, de Duitse Bondskanselier Kuhn, zou China met bewijzen komen dat al onze ICT backdoors zou hebben. Nog los van de diplomatieke schade die dat zou berokkenen, vreest Nieuwenburg voor de morele geloofwaardigheid van het Vrijheidskamp en haar positie in het bijzonder. Twee jaar geleden werd ze als leider van de Privacy Partij verkozen met de belofte van Nederland een ‘privacy safe haven’ te maken.
Na intensieve voorlichtingscampagnes, investerings-programma’s en een stringent privacybeleid werd het vertrouwen van de Nederlandse bevolking stapvoets gewonnen.
En de florerende Nederlandse ICT-industrie, met wereldleidende multinationals zoals IDsecure en Priva-See die kapitaliseerden op de toenemende vraag naar privacy, werd Nieuwenburg de ‘privacy-stem’ van de Europese landen binnen het Vrijheidskamp. Nu dreigt datzelfde vertrouwen te paard te vertrekken en haar positie aan te tasten.
Op weg naar het vliegveld had Nieuwenburg de voorzitter van de exportbranche aan de lijn. “Van privacy kun je niet leven” had Koopman haar gezegd. En op haar scherm staat een artikel met vergelijkbare strekking en de kenmerkende kop: “Volg gidsland Griekenland”. De premier had voorzien dat de lobby van de exportsector de komende weken verder zou aanzwellen. Als klap op de vuurpijl had het Singaporese bedrijf Dubidos een overnamebod gedaan op IDsecure, dat alle elektronische identiteiten van Nederlandse burgers beheerde. Hoewel Singapore tot het NAM-blok behoorde, bleef het databeleid van Dubidos onduidelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat er demonstraties zouden ontstaan tegen ‘vijandelijke buitenlandse overnames’.
Zoals wel vaker de laatste tijd voelt Nieuwenburg zich verscheurd tussen een ogenschijnlijk economisch verstandige keuze (in dit geval: de creatie van 1000 nieuwe banen) en de onzekere gevolgen daarvan (de vraag of al die persoonlijke data wel in goede handen blijven). “Focus!”, denkt Nieuwenburg, slaat haar ogen neer en slaakt een diepe zucht. Na een paar seconden kijkt ze strak naar het scherm en terwijl ze een kringeltje in de lucht tekent, verschijnen nieuwe animaties en een tekst met de kop: “Freedom in Cyberspace: Peace and Prosperity”. In de speech die Nieuwenburg tijdens de Top namens de Europese landen gaat houden, zal ze zich fel uitlaten tegen de toenemende repressie in het Harmonieblok. Na het uitlekken van het DFP werden special forces en de oproerpolitie steeds vaker ingezet om protestbewegingen hardhandig de kop in te drukken.
Rechts op haar scherm ziet ze een filmpje waarop de koning van Saoedi Arabië met geheven vinger de hacktivistische bewegingen toespreekt als een strenge vader. Uit de ondertiteling kan ze opmaken dat het gaat om de 40 opgepakte leden van de Hackers for Freedom-beweging. Wat met hen gaat gebeuren laat zich raden. In haar speech hekelt ze verder de toenemende internetcensuur en digitale afgrenzing tussen de machtsbokken. Sommigen spreken niet langer van een world wide web, maar van een ‘splinternet’.
Haar verhaal is echter vooral gericht aan leiders uit het NAM-kamp, zoals India, Indonesië en Singapore. Het (weliswaar prille) economische herstel van de Nederlandse economie laat volgens haar zien dat vrijheid en groei géén trade-off zijn (dat argument heeft Nieuwenburg vaker gemaakt in debatten met de oppositiepartij De Nieuwe Koers, die ervoor pleit onze ‘privacy-veren’ af te schudden).
Het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen zouden de nieuwste ICT en encryptie-methodes ter beschikking stellen om de bevolking, bedrijven en de overheid uit deze ‘scharnierstaten’ te beschermen tegen toenemende cyberaanvallen. “Flight attendants, disarm doors for arrival and crosscheck”. Premier Nieuwenburg voelt hoe de PH-KWA de landing inzet. Met haar vingers vormt ze een peace-teken. En terwijl ze daarmee naar het scherm wuift, ziet ze hoe de briefing van het scherm verdwijnt en plaatsmaakt voor een pittoresk Hollands vergezicht.